Kraków – första intrycken, Polen 2019

Kyrkor på stora torget (Rynek Główny)

Det mesta av vad jag vill se som ny turist i Kraków ligger innanför, eller vid, vallgraven som går runt gamla stan. Vallgraven som idag är en park (Planty) med högväxta, lummiga träd. Det här gör att de egna fötterna räcker gott som transportmedel och det är dessutom ingen risk att gå vilse eftersom parken återkommer vilket håll än fötterna bär.

Kraków är ganska platt utan naturliga utsiktspunkter inne i själva centrum. Gatorna går snett åt olika håll. Det här gör att överblicken inte infinner sig direkt. Jag gick på promenad varvet runt i Planty och åt frukost på terassen till Musikaliska akademien för att orientera mig. Ett annat ställe för att komma upp är Mariakyrkan (Kościół Mariacki), men det besökte jag inte på grund av höjdskräck…

Stadens cetrum är definitivt runt stora torget (Rynek Główny), ett av Europas största medeltidstorg med den stora fd tyg-/saluhallen Sukiennice i mitten och dominerande Mariakyrkan i ett av hörnet. Runt alla sidor av torget trängs massor av restauranger i olika klass med uteserveringar och med källarvarv och innergårdar. Det finns allt från caféer, snabbmat, pubar till lyxrestauranger (främst Wierzynek och Szara Gęś). På torget finns även en liten, gammal kyrka och ett högt rådhustorn med en teater under. Under saluhallen finns även ett underjordiskt museum, Rynek Underground.

För att gå vidare från torget är de stora turistgatorna Floriańska mot porten och kvarvarande delar av stadsmuren, och åt andra hållet Grodzka mot slottet Wawel. För att shoppa finns det småbutiker utspridda var stans alternativt stora Galleria Krakowska vid järnvägsstationen med både internationella och inhemska butiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *