Hansastaden Gdańsk, en fin sommarstad, Polen 2019

Gdańsk vid vattnet, sett från restaurangen på Hotel Hilton

Tidigare svenska staden, och Hansastaden, Gdańsk är en trevlig sommarort som charmar (tidigare namn Danzic). Klassiska centrum för turister är litet och det är enkelt att hitta. Mariakyrkan, kranen, pariserhjulet och Neptunus fontän är lättillgängliga landmärken. Enligt legenden förvandlar Neptunus vattnet i fontänen till guld vart hundrade år, men jag såg inte till något guld… Däremot såg jag att drinkar med ”goldwasser” serverades i barerna.

Mitt favoritområde var precis mitt emot vårt hotell, Hotel Hilton. Fint med sittplatser längs strandpromenaden, gatuserveringar, båtar, vatten och fotovänligt pariserhjul (som jag själv aldrig skulle åka). Charmigt och kul att titta på är att bron precis intill pariserhjulet öppnas och stängs när båttrafik behöver passera. Håll koll på tidtabellen intill för att veta när du kan promenera över, ibland är det lång väntan.

Passa på att testa någon klassisk polsk maträtt som exempelvis pierogi. Restaurangerna är prisvärda. Mat för två och flera glas öl och vin kostade totalt under 200 svenska kronor trots att vi åt längs huvudgatan Długa Targ trots att priserna gissningsvis är högre där.

Skulle jag resa till Gdańsk igen skulle jag besöka Westerplatte för att fota och Andra världskriget-muséet som tydligen ska ge en bredare bild av hur olika länder och områden påverkades av kriget där anfallet av Polen och Gdańsk var avgörande.

Bonusfakta: Daniel Gabriel Farenheit kom från Gdańsk. Biedronka (= nyckelpiga), Milo och Żabka är exempel på matvarukedjor, kan vara praktiskt att känna till. Pariserhjulet AmberSky Koło Widokowe är 50 meter högt. Jämför med Lisebergs gamla pariserhjul som var cirka 25 meter, och nuvarande med 60 meters höjd.

3 reaktion på “Hansastaden Gdańsk, en fin sommarstad, Polen 2019”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *