Kyrkor och ruiner

Sunne kyrkoruin

Några bilder från en fin fotorunda bland kyrkor och ruiner för någon helg sedan. Dels var det en trevlig utflykt i fin försommar, dels fick jag möjlighet att testa en spegellös systemkamera som jag ska använda i sommar. 


Sunne kyrkoruin

Bland lokalbefolkningen är kanske Sunne kyrkoruin ett uttjatat motiv. Men stämningen på platsen är så speciellt så jag åker gärna tillbaks igen och igen.

Enligt blandad googling pågick ett slag på isen mellan Sunne och Andersön år 1178 där Norges Sverre Sigurdsson kämpade mot Jämtland. Jämtarna förlorade och hamnade under norsk skatt (men tillhörde Uppsala kyrkligt). Sverre lät bygga en kyrka, kapell och kastal precis intill där slaget hölls. Ruinerna finns kvar från kastalen och kyrkan. Jag slås över hur stort kyrksalen var. Det här var en ordentligt tilltagen kyrka.

Vad jag förstår revs kyrkan på 1800-talet för att återanvända sten till en ny kyrka. Kastalen användes som ett försvarstorn och  hade redan börjat förfalla sedan ett åsknedslag på 1700-talet. (I Brunflo finns en motsvarande intakt kastal att besöka.)

Näs kyrka

Näs kyrka ligger vackert placerad på en höjd i Fåker med sjön Näkten nedanför. Det är väl värt att ta en liten promenad på kyrkogården och hänföras.

Lockne kyrka

Lockne kyrka är en klassisk och vacker kyrka den med, placerad i Ångsta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *