Syltrutor


Amaryllisen som inte ger upp. Duk vävd av min mamma. Syltrutor på fat ärvt av min mormor.

Traditionsenligt städade jag ut julen på Tjugondagknut, men min fina vita amaryllis vägrar ge upp. Den hade tre fina stänger som har blommat i omgångar från advent och fortfarande nu, 21 januari. Den är visserligen på sista dagarna sen jag förvandlade den till snittblomma förra helgen när julen som sagt i övrigt fick åka ut.

Jag skyndade mig att köpa krispiga tulpaner så fort julgransplundringen var över och fick samtidigt sug efter att baka något utan saffran. Under veckan bakade därför jag syltrutor då jag hade en uppdragsstart på jobbet att skylla på :) På efterfrågan kommer här receptet:

Syltrutor
4,5 dl vetemjöl
1, 5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
150 g smör (riktigt smör)
1 ägg
2 dl lingonsylt

Topping/strössel
50 smör
1,5 dl havrgryn
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Arbeta ihop degen och tryck ut i en liten långpanna (20×30 cm). Smörj gärna formen före. Bred ut lingonsylten ovanpå. Smält smör i en kastrull och rör ner övriga ingredienser till toppingen innan den breds ovanpå deg och lingon. Grädda 180 grader i 20 minuter. Skär kakan i bitar när den svalnat något.

Tips från mig
Jag använde en blandning av lingon- och blåbärssylt på mina kakor. Kom ihåg att använda riktigt smör (inte bakmargarin). Om kakorna ska bli lite kladdiga behöver degen vara lite tjockare, så ta inte för stor form. Om kakbotten önskas mer mördegsliknande går det däremot bra att göra kakorna lite tunnare i större form.

Exakt samma recept finns i klassiska Sju sorters kakor och i Kakor, små och mjuka av Monika Ahlberg, men i den senare heter de Lingonsnittar.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *