Islandströjan

Så här blev islandströjan som jag stickade under höstens KAL/”knit along” via Järbogarn. Gemensamhetsstickningen gick under #kammeborniaafmaeli i sociala medier, tröjmodellen heter Afmaeil.

Trots att jag till sist fick ta de färger som fanns hemma i garnbutiken, istället för de jag hade planerat, är jag ändå nöjd med färgerna. Det blev heller inte precis de färger jag skrev om i tidigare inlägg. Jag är nöjd med tröjan generellt också, även om den är lite högre i halsen än vad jag föredrar.

Tempot i den här gemensamma aktiviteten var för högt för mig. Jag vill sticka som avkoppling, inte för att prestera. Men! Det var väldigt inspirerande att vara med. Och jag gillar garnet och tröjan, så jag kan mycket väl tänka mig att sticka en till längre fram i andra färger och i lugnare fart.

Garnet är fantastiskt och när det var dags att tvätta den färdiga tröjan ville vattnet bara rinna av istället för att sugas in i tröjan! Islandströjor är tänkta att kunna stå emot en del vatten, det stämmer uppenbarligen. På Island benämns islandströjor för ”Lopapeysa” och de har explosionsartat ökat i popularitet bland turister. Även isländskt gran säljer väldigt bra och stickade produkter från Island har historiskt varit betydande för befolkningens försörjning. (Hemslöjd 2/2017.)

Material: Léttlopi, isländsk ull
Mönster: Järbo Affameli, 91000 stl. L
Övrigt: Jag följde mönstret helt men stickade på stickor 4 istället för 4,5 eftersom jag stickar löst.

En reaktion på “Islandströjan”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *