Efterfrågat julklappstips

Jag fick en fråga om boktips till en person som gillar ”kvinnoporträtt, inte riktigt deckare, men mysterier”. Här kommer förslag på några böcker jag tror skulle kunna fungera. Lite sent julklappstips, men gynna lokala bokhandlaren så löser det sig. På just bokaffärerna brukar det vara lätt att få paketen inslagna också ifall man inte vill göra det själv.

  • Jag heter inte Miriam. Majgull Axelsson. Den boken jag rekommenderar i första hand. En bok som alla bör läsa. En ovanlig skildring av världskriget sett från Sverige. Givande personbeskrivningar.
  • Guld. Chris Cleave. Hur livet för en kvinna, som tävlingscyklar på allra högsta nivå, kan vara. En favorit.
  • Låt vargarna komma. Carol Rifka Brunt. En lättläst bok om vänskap i första vågen av hiv/aids i USA.
  • Två lite tyngre böcker där olika kvinnors öden beskrivs är Vägen till bålberget av Therése Söderlind och De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg. Den första utspelar sig i flera tidsåldrar men bottnar i häxprocesserna i Kramfors. Den andra handlar om hur flickor kläs ut till pojkar för att undgå förtryck.
  • Slutligen är De föräldralösa av  en lättläst bok om hur två flickor får åka med de så kallade ”orphan trains” i USA och hur deras liv utvecklas med utgångspunkt från den misär de har som föräldralösa barn.

En bok är en fantastisk present tycker jag, det är att ge en upplevelse. Sen kan mottagaren själv välja att ge boken vidare eller ställa den i bokhyllan för att påminnas om gåvan och berättelsen. Förutom boken skulle jag ändå lägga in något mer i en sån här julklapp. Kanske en reflex, några extra fina praliner eller eventuellt ett bokmärke.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *