Jamtli-sommar

Jamtli är bara så fantastiskt. Både muséet med sina utställningar inomhus, men framför allt Jamtli Historieland med alla sina gårdar från olika tidsåldrar där det ”bor” levande personer. Jag kan gå dit hur många gånger som helst utan att bli uttråkad utan hittar nya saker att inspireras av varje gång.

Ett av Lillasysters största önskemål för sommaren var att få vara ”Barn för en dag” på Jamtli. Det har hon fått vara med råge :D

_MG_1895 _l
Jämtget på Jamtlis fäbod.

Den som är Barn för en dag får stanna fyra timmar på en gård, byta kläder och namn och agera som ett barn från samma tid som gården föreställer. Första dagen var Lillasyster på fäboden. Där fick hon barfota gå ut med getterna i koppel, göra mesost, mjölka m.m.

_MG_1958_l
Lillpiga från 1800-talet.

Lillasyster var Barn för en dag på Jamtli vid ytterligare tre tillfällen i sommar: på Näsgården, Hackåsgården och slutligen år 1975. Roligt och lärorikt!

_MG_3443_l
Lillasyster kör bil 1956.

Vi besökte förstås Jamtli några gånger när vi bara gick omkring och upplevde området också. Bland annat åkte vi gammal buss (se tidigare inlägg), åt kolbullar, picknick, åkte karusell och matade kaniner. Vi hälsade också barnens kusin K och Storebrors kompis H som bägge sommarjobbade kring torget direkt i början av Jamtli.

_MG_3119_l
Guidad cykeltur på Jamtli, här vid Per Albin-torpet 1942 med Isabelle Pedersen som guide.

Pojkarna tycker också att det fortfarande är givande att besöka Jamtli – allra helst när de tar med kompisar. Vattenleken med energikunskap och timmerflottning går alltid hem liksom säckkampen.

En nyhet för i år var att de fick låna sig en varsin gammal cykel och följa med en guide över området där hon berättade om olika saker med anknytning till kommunikation. På 40-talsgården fick de till exempel höra om gengas. Det var en bra aktivitet även om bröderna kanske var lite blyga, men de hängde med och lyssnade ivarje fall :)

Nu har historielandet stängt för säsongen och jag ser redan fram emot nästa sommar där, men några besök inomhus hoppas jag ändå att det blir av innan dess.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *