Bildmuseet

DSC_2360

Bildmuseet var det enskilt bästa besöksmålet jag var till i Umeå. Då hann jag visserligen inte till Västerbotten museet, jag får se en annan gång hur det eventuellt konkurrerar. Bildmuseet är en del av Umeå universitet och byggnaden är fantastisk och inspirerande i sig både på utsidan och invändigt. Det är en stor rymd, ett magiskt ljus och hänförande utsikt över Umeälven och stadens olika delar.

DSC_2361

Årets svenska bilderbok, 20 mars-28 augusti 2016
Utmärkelsen Snöbollen utses årligen vid Umeås internationella litteraturfestival, Littfest, och tilldelades från 2015-års publicering Joanna Hellgren (f. 1981) och Tove Pierrou (f. 1980) för boken Småkrypsboll. Det är en charmig bilderbok om hur fantasi och lek får plats kring en fotbollsplan, att stiga utanför det förväntade och hur känslan av prestationskrav kan bytas ut mot något viktigare. Ett urval av bilderna från boken finns på väggarna tillsammans med text. Det är gulligt i gammaldags stil och det är intressant att höra illustratören Joanna Hellgren berätta om sin arbetsprocess i en filminspelning som finns i anknytning till en soffa där det går bra att bläddra i den slutliga boken. Hellgren har illustrerat flera böcker tidigare och givit ut serieböcker i Frankrike, Pierrou är däremot debutant.

Saara Ekström, Alkemi, 12 juni-6 november 2016
En fotoutställning med oväntade inslag presenterar Saara Ekströms (f. 1965, Finland) första separatutställning i Sverige. Det ingår även ett par filminstallationer, varav en på storduk. Vardagliga saker som kompost, hår och tankar kring förändring som alkemi och förfall kommer till uttryck i hennes bilder. Utställningslokalen är utnyttjad på ett bra vis och jag fastnar för hur olika bilderna presenteras på olika väggar (foto i ram, filmduk, foto limmad på vägg m.m.).

DSC_2383

Charles och Ray Eames, 17 april-4 september 2016
För mig och många andra är namnet Eames synonymt med stolar. Men faktum är att Eames var ett rakt igenom kreativt par som fortsätter fascinera ju mer man lär om dem. Ray (1912-1988) var ursprungligen konstnär och Charles (1907-1978) arkitekt, men de rörde sig båda genom alla tänkbara kreativa områden. De träffades när Ray var student på  en konsthögskola där Charles arbetade. Charles skilde sig från sin första fru varefter Ray och Charles kreativa liv tillsammans tog vid. Paret designade möbler, sitt eget hem som till stor del skapades via återvinning, tog fram utbildningsfilm, gjorde tygmönster, experimenterade med formpressad plywood, arbetade med grafisk design, fotograferade, utvecklade i formgjuten plast, med datorteknik o.s.v… Utställningen sträcker sig över flera våningar av muséet  och visar delar av skaparnas bredd. Även exempelvis privata brev går i samma stil, jag får en känsla av aptit på livet från de här personerna, jag hoppas de var lika lekfulla och gick så pass ”utanför ramarna” som jag får för mig. Det är bilden av personerna som är det som fångar mig mest. Kommer du till Umeå innan utställningen är slut borde du verkligen prioritera ett besök!
 

Mellanbror fastnade totalt för Powers of ten (1968 och 1977), en video som visar tioptensens matematiska princip och storleken från människans insida och ut i rymden. Det är tydligt att paret Eames också var engagerade i undervisning och lärandefrågor, den här filmen är bara ett av många exempel på detta. Se filmen och känn världens mysterier!

Eames office, Los Angeles.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *