Sjukhusbesök

DSC_2351

Norrlands universitetssjukhus i Umeå ansvarar för specialistsjukvård för halva Sverige, har 5 600 medarbetare och är så klart starkt kopplat till universitetsutbildningarna. Bland annat är strålbehandling av cancerpatienter ett av sjukhusets profilområden och det är min anledning till att jag befinner mig i Umeå en period.

Nu är det inte jag, utan min mamma, som är patient. Eftersom hon är här mer än fem veckor försöker vi, några släktingar, turas om att komma och underhålla och minska ensamheten lite. Att vara på en annan ort under en sån lång period är så klart ansträngande.

Jag tycker att det var häftigt att besöka det här sjukhuset för första gången. Det är aldrig roligt när någon är sjuk, men det är intressant att se hur det fungerar, vetenskapen är spännande, och jag är full av beundran för dem som arbetar inom omsorg. Områdets, och byggnadernas, storlek imponerar. Förutom att förflytta oss inomhus har vi promenerat runt huvudbyggnaden på tre sidor, sett helikopterplattan och en liten park.

DSC_2366
Mammas arm med markering (ritat streck) för strålningen.

Här får mer än 160 personer strålbehandling varje dag och ungefär 2 000 nya patienter per år. Behandlingen pågår upp till åtta veckor.  Mycket av forskningen och utvecklingen inom strålbehandling handlar om att på olika vis begränsa strålningen från omliggande vävnader, bland annat genom invändiga eller utanpåliggande markörer, och individanpassning av strålningsdos.Umeå är det enda sjukhuset i landet som utför precisionsstrålning av tumörer i hjärnan.

Faktakälla: Västerbottens läns landsting.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *