De föräldralösa

DSC_1306Inte undras på att den här boken har blivit en försäljningssuccé, sista boken för terminen i Husets bokklubb. Det är en lättläst bok kring allvarliga ämnen, men den innehåller också personporträtt, kärlek och har en ordentlig faktaforskning i bakgrunden.

I huvudsak handlar boken om två flickor (Niamh och Molly) och deras uppväxt i olika tidsåldrar där deras berättelser så småningom vävs ihop. Niamhs liv präglas helt utifrån den resa hon som föräldralös gjorde med ett så kallat ”orphan train” för att därefter placeras hos olika riktigt dåliga fosterhem. Det är kring dessa barntåg författaren baserar skrivandet på fakta och hon har intervjuat personer som var med på riktigt.

De så kallade ”orphan trains” pågick 1854-1929 där barn skickades från öst i USA till mellanvästern. Det kan ha varit 250 000 barn som flyttades till fosterhem eller som fick fungera som gratis arbetskraft. För mig var det här nytt, och det var tydligen lite av bokens tanke också, att sprida historien om vad som hände till fler.

En av många böcker som jag hade missat om jag inte hade läst den via en bokklubb :)

De föräldralösa, Christina Baker Kline.

En reaktion på “De föräldralösa”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *