Yin yoga och bindvävsträning

Strålande sol och ren sommarvärme (utom i marken och skuggan kanske) – och dags att börja jobba igen. Halvtid till att börja med. Målet är att jag ska försöka gå ut lugnt och samtidigt börja träna så smått senare under veckan.

DSC_1238Från och med den här terminen är det två olika ledare som kör yogan som jag brukar gå på. I och med detta blir passen av mer regelbundet! :)

Ann-Cathrin kör alltid poweryoga i en fysisk, men meditativ form till musik. Hon gör små, små förändringar någon gång ibland och jag mår bra av den här träningen. Den nya ledaren, Annica, väljer olika pass olika veckor vilket har varit utvecklande. En vecka körde vi yinyoga. Det var många år sedan jag var med på ett sådant pass sist.

Det svåra för mig med yinyoga är att behålla fokus då man sitter i varje ställning 3-5 minuter vilket upplevs längre än man kanske kan tro. Jag gillar egentligen mer pass med högt tempo, men yinyoga är trots allt nyttigt. Framför allt handlar det om att tänja på bindväven. I början av en stretchövning har jag ofta känslan av att jag kommer djupt, men efter ett par minuters avslappning går det plötsligt att komma vidare utan att pressa och det är då bindväven tränas! Det går inte att komma åt detta via exempelvis styrketräning, utan det är långsam stretch som når fram.

Bindväven sitter runt och stabiliserar kroppens organ och muskler och underlättar hur musklerna glider mot varandra. (På en köttbit är det ofta bindväv som är det vita som putsas bort…)

En bindväv i bra form sägs

  • vara av stor betydelse för hur energin kan flöda i kroppen
  • positivt påverka inflammatoriska sjukdomar
  • möjliggöra att hålla kroppen smidig så att den inte ”stelnar”.

Även i ”vanlig” yoga tränas bindväven, men inte lika effektivt som i yinyoga. Massage, och speciellt bindvävsmassage, är bra liksom varma bad.

Det kanske inte blir yoga som jag kommer att träna mest resten av våren, men några pass blir det säkert, och vem vet – kanske dyker det upp någon yin yoga också igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *