Säker stil

_MG_9353-kopiera_lEbba von Sydows bok Säker stil är så populär att jag hade glömt att jag köade på den via biblioteket. Desto roligare då när det blev min tur.

Den här boken vädjar mer till att tycka om sig själv, sträcka på sig, se sina fördelar och att bygga upp en praktisk bas för vardagen än att shoppa loss pråliga märkesklänningar. Jag är mest intresserad av kläder, stil och mode på ett mer teoretiskt plan. Men när jag läser den här boken känner jag mig mer stilmedveten än vad jag trodde. Många av de handfasta tipsen följer exakt som jag tänker kring kläder, andra är nya. Några exempel på tips från boken:

  • ”När du kommer in ett rum ska man först och främst se dig – inte den chockrosa klänningen.”
  • Satsa på klassiska välskötta skor, skinnhandskar större läderväska (ska rymma A4) och liten festväska i metallicfärg (så att den fungerar året runt, ska helst ha avhakbart axelband). Den lilla svarta, svarta skinnjackan och ullkappan är säkra kort.
  • Ta alltid med solglasögon, året runt (gärna Ray-Ban Wayfarer enligt författarna) . Använd ett fint armbandsur och signatursmycken som alltid kan användas ”till allt”.
  • Förbrukningsvaror: t-shirts, jeans, vita sneakers, underkläder, enbart svarta strumpor.
  • Skaffa en vardagsuniform som en praktiskt lösning när man” inte har något att ta på sig”. Vid klädpanik – välj helsvart. Steve Jobs använder 501:o och svart polotröja (som han beställde flera hundra av på en gång och därför slipper handla mer).
  • Använd bälte för att skapa mer form på lösa kläder, men inte i byxorna.
  • Var barfota i skorna så långt det går.
  • Använd brosch.
  • Kavla upp skjortärmarna.
  • Vill du sticka ut – använd ljusa färger på festen eftersom 80 % av gästerna kommer att bära svart…

Det kommer också en hel del tips om att rensa garderoben och hur shoppingturen kan planeras. Bland annat kan man ha en stilikon på bild i väskan och tänka vad hen skulle ha handlat. Lite om packning och det fina i att matcha olika väskor är också med i boken.

Insprängt i boken finns små korta ”intervjuer” med kända kläddesigners – mycket intressant med bra tips där också. Carin Wester talar t.ex. för att använda läppstift med färg och mer urringade ryggar. Från Hope kommer tipsen att använda huvudbonader, byxor i ullblandning med elastan (snygga även om man sovit i dem) och att kombinera kostymbyxa med lager på lager t-shirt/stickad tröja/blus istället för kavaj. Malene Birgers kreativa chef rekommenderar den lilla svarta, en kritstrecksrandig  kostym och snygga skor.

Inköpslista till mig själv utifrån boken: Randig baströja i första hand. Allt möjligt i andra hand – för jag har inte mycket mer kläder än ett par byxor förutom det som syns i bilden ovan…

Säker stil. Guiden till den perfekta garderoben. Ebba K von Sydow & Emilia de Poret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *