Mer från Berlin

_MG_3229-kopiera_lEn vit och en rosa Trabant, en sightseeingbuss, katedralen och tv-tornet (Fernsehturm) från paradgatan Under den Linden i centrala Berlin. Historiska museet till vänster och bakom bussen skymtar Neue Wache.

Ett inlägg till om Berlin ska jag allt bjuda på. Jag tänkte rakt upp och ner lista ytterligare några saker jag såg och gjorde i Berlin. Håll till godo.

 • Hackesche Höfe. Ett litet område med kluriga innergårdar och några annorlunda affärer. Även gatorna runt omkring bjöd på lite roligare affärer, t.ex. en maskeradaffär och MUJI. Ett besök på MUJI är ett av mina ”måsten” när jag åker till Stockholm där butiken finns i nivå med Sergels torg på Åhléns city. Det här var första gången jag besökte en ren MUJI-butik, och jag gillade det verkligen!
 • Den gamla judiska kyrkogården, Alter Jüdischer Friedhof, ger ingenting om man inte går innanför grindarna. Det är tillåtet att göra det, men män måste täcka huvudet förstås. Vi gick inte in, och jag tror ändå att det är svårt att klå stämningen i den  judiska kyrkogården i Prag! En mosaikvägg och en staty ger ändå en viss andakt utanför kyrkogården i Berlin, men det är ingen sevärdhet att prioritera.
 • Alexanderplatz pågår ett stort tunnelbanebygge vilket förstörde känslan. Det som fanns att se var dock världsuret, tv-tornet (Fernsehturm) och när jag var där – Oktoberfesten på torget förstås! Dessutom fanns det ljusspel i pågående ljusfestivalen även här. Röda rådhuset (Rotes Rathaus) var heller inte speciellt intressant för mig. På Alexanderplatz finns mängder av internationella snabbmatskedjor som förstärker mitt intryck av att det är för mycket turister i Berlin. Jag åt dock  god kycklingfilé och kycklingbitar på KFC (Kentucky Fried Chicken).
 • I närheten av Alexanderplatz ligger den stora gallerian Alexa. Det var det enda affärscenter som jag gillade av dem jag såg. Kanske allra helst för den bekväma öppettiden – till klockan 21 och för fantasyaffären som fanns där.
 • Park in by Radisson Berlin Alexanderplatz är ett  riktigt stort hotell där det tar lång tid att checka in, stå i kö till hissen och frukostborden tar slut. I övrigt uppfyllde absolut hotellet mina krav och kostar betydligt mindre än vad motsvarande boende hade gjort i Sverige. En bonus var hotellets concierge som både kunde ge information och sälja olika biljetter. För eventuella galningar gick det bra att köra base jump från hotellets tak. Jag vågade knappt titta nerifrån när vågade människor flög ner längs byggnadens vägg…
 • Döner kebab. Ett jättegott ”måste” vid ett besök i Berlin. Den som serveras i östra delarna sägs vara bäst.
 • Neue Wache Memorial. Ett gammalt monument som jag höll på att missa! Vi gick förbi för att nyfiket backa tillbaks. Byggnaden består av ett stort stenrum med ett hål i taket och en ensam staty i mitten. Utvändigt ses en gång av pelare. Byggnaden är ett monument över dem som dödats i krig, men vilket krig som avses har ändrats med tiden då det uppfördes redan i slutet av 1800-talet. Monumentet är definitivt något extra.
 • Berliner dom, katedralen, är pampig att se och för mig fick utsidan räcka.
 • Deutsches Historisches museum hade fri entré nationaldagen till ära. Det var ett klassiskt, men intressant museum där man lär sig om hela Europas historia. Mellan katedralen och historiska museet fanns en liten gatumarknad som var trevlig att besöka. Strax efter museet fanns en bokmarknad där vi fyndade några böcker till Mellanbror som studerar tyska.
 • Gendarmenmarkt anses av många vara ett av Europas finaste torg. Där kan jag inte hålla med. Okej, det är omgivet av några gamla imponerande byggnader. Men torget i sig är halvdött och utan vare sig myskänsla eller utsikt. En liten upplevelse var det dock att på kvällen se konserthusets fasad förändras och rent av ”brinna upp” tack vare ljusfestivalens show.
 • East Side Gallery kunde jag inte hoppa över. Tänkvärt att de där målningarna på muren suttit där sen 1989/-90. De mest bestående minnena jag får med mig från muren blir ändå från andra platser. Karl Marx Allé fick också ett besök.
 • De finaste av alla promenader i Berlin blev ändå området Gendarmenmark – Rotes Rathaus och Rotes Rathaus – Berliner dom. Inte egentligen på grund av omgivningarna, utan för att det var mysiga kvällspromenader helt enkelt :) Mellan Rathausbron och Liebknechtbron finns för övrigt en fotoutställning utomhus. Den kommer att pågå i flera år under tiden det gigantiska Humboldt-forum/Berlin palace byggs i gammal stil.  Årets utställning var först ut och har titeln ”The Old and the Young in 20th-Century Photographs”.

Packningen kan få några egna ord. Alltså, innan avresa tyckte jag att jag hade lyckats få till en liten packning. Som vanligt är det endast handbagage som gäller. Det jag kan lära mig till nästa resa är dock att kolla väderleksprognosen… Onödigt att ha en långärmad tröja på, och en med, plus jacka, med tanke på att det var sommarvärme… Jag måste skaffa ett reseobjektiv till kameran. Det är både störande och tar tid att byta objektiv under en stadssemester. Ett 18/28-135 eller 18-200 skulle vara en idé. Det kanske inte behövs mer än tillräcklig kvalité till semesterminnen. Slutligen – kom att alltid ha engångsbestick och en tom liten fryspåse tillgänglig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *