Berlin med ungdomar

Nu åkte visserligen inte jag till Berlin med några ungdomar, utan hade tvärtom en barnfri långweekend. Däremot ska kollegan E dit om några veckor så jag tog på mig spanarglasögonen och har satt ihop detta ”Berlin med ungdomar”-paket.

Området som jag rekommenderar är Branderburger Tor – Potsdamer Platz – Checkpoint Charlie. Det jag tycker att familjen med ungdomar ska göra där är framför allt nedanstående saker.

_MG_3197-kopiera_l
Straβe des 17. Juni
Branderburger Tor känns som ett ”måste” vid ett besök i Berlin. Portalen är säkerligen en av de mest fotograferade sevärdheterna i stan. Om ni har tur händer det något kul där. Vi fick se både riktigt skicklig street dance och en man som spelade klarinett. Däremot tycker jag att paradgatan Under den Linden är överskattad. Det är till största del en byggarbetsplats omgiven av mängder av turistbutiker. Gå en kort sväng åt andra hållet istället. Straβe des 17. Juni är imponerande, men läs gärna på lite om historiken kring gatan. Kring vägen finns stora fina parkområden.

_MG_3114-kopiera_l
Memorial to the Murdered Jews of Europe
Gå därefter från Branderburger Tor mot Potsdamer Platz. Det tar ungefär tio minuter att promenera dit. Bara strax nedanför Brandenburger Tor finner ni Memorial to the Murdered Jews of Europe / The Holocaust memorial. Det var en av de platser jag verkligen ville besöka i Berlin, men när jag kom dit blev jag först besviken. Det stora området med väldiga ”stenblock” gav mig inledningsvis ingen speciell känsla. Bli inte lurad av det första intrycket utan ta er ordentligt med tid och gå in i hela området. Då kommer det många känslor! Även ungdomar borde tycka att det är lite häftigt.

Gå vidare ett kvarter till mot Potsdamer Platz så kommer ni till en vit byggnad med häftig arkitektur som man kanske inte ser direkt – Ottobock Science Center. Vi gick inte in där. Däremot var det där utanför som vi fann en av få platser där vi lyckades få in bra, gratis wifi under våra fyra dagar i Berlin; 30 minuter som verifieras via en kod på mobilen. Om ungdomarna (eller de vuxna) känner att de vill ha kontakt med nätet längre tid än en halvtimme under dygnen i Tyskland är det bra att ni tänker igenom redan innan resan hur ni löser detta och vad det finns för eventuella uppkopplingsmöjligheter på hotellet. Tyskland känns som ett u-land vad gäller wifi…

_MG_3158-kopiera_l
Sony Center
Potsdamer Platz är grymt! Massor av moderna byggnader, flera av dem väldigt höga. Det går att betala för att åka upp till taket på någon av dem. Häftigast av allt är Sony Center, som taget ur en science fiction-film. Allra helst ska ni besöka platsen kvällstid för att se den magiska belysningen. I Sony Center finns biografen Cine Star, den enda i Berlin som visar filmer med engelskt originaltal (OV). 3D-visningarna sägs vara ovanligt bra, men vi passade istället på att se filmen Dracula untold i IMAX-format. En av höjdpunkterna på vår resa!

Gå vidare till Checkpoint Charlie där det finns en del gratis utställningar utomhus och själva vakthuset att se. (Det finns även en del museum och utställningar mot avgift i området).  Strax före detta ser ni en ballong sväva över staden. Vi testade inte detta, men jag tror att det skulle kunna vara en annorlunda upplevelse att åka med. Turen tar tolv minuter. Ballongen sitter fast i ett ”rep” och flyger alltså inte iväg, utan man kommer upp för att se utsikten.

Alldeles vid vägkorsningen i närheten finns en otroligt känslosam utställning om andra världskrigets förstörelse av Warszawa. Utställningen är gratis och pågår till och med 26 oktober 2014. Om utställningen redan har slutat när ni är på plats kan ni istället titta nära på de delar av Berlinmuren som finns kvar där.  I samma korsning ska ni passa på att äta Currywurst!

_MG_2980-kopiera_l
Kör en Trabant!!
Sedan kommer kanske bästa höjdpunkten på hela resan. I varje fall var den det för mig. Precis bredvid ballongfärden ligger Trabi World / Trabi safari där ni kan ska åka på en guidad sightseeing-tur genom de centrala delarna i Berlin. Trabanten kör ni själva :D Jag kan inte nog trycka på hur roligt det här var. En timmes skrattande samtidigt som vi fick se och lära oss massor om Berlin. När ni kör runt bilen – tänk på att karossen är gjord av någon sorts plats armerad med tyg!? Ni får verkligen inte missa det här! Safarin går att betala med kort mot en avgift på 4,50 EUR så ni får överväga om kontanter är bättre. Med biljetten ska det gå att få rabatt på Currywurst beskriven ovan.

Det finns några olika turer att välja på, men jag rekommenderar att ni väljer den som kallas för Wild East. Genom att göra detta kommer ni att få se en hel del av Berlins centrum och stora sevärdheter samtidigt som ni kommer till de mer tydligt östtyska delarna. Jag gillar kontraster; i det här fallet att få se de massproducerade bostadsområdena och muren med graffiti jämfört med imponerande moderna byggnader.

De punkter som jag har listat tar kanske 1,5 dag att genomföra. Jag gissar att ni vill göra fler saker. Då är det här mina tips:

  • Låt barnen Googla fram en varsin sak de vill göra i Berlin.
  • Hyr cyklar för att transportera er i stan!

Självklart kan samma program som ovan fungera även för de som är yngre och äldre än i ungdomsfamiljen :)

Bonustips: Det behövs mycket kontanter i Berlin. Vid de platser vi besökte var det undantag att det gick att betala med kort. Det kan också vara bra att veta att i princip allt är stängt på söndagar!

Mer om Berlin kommer under veckan ;)

8 reaktion på “Berlin med ungdomar”

  1. Hei! Tusen takk for tips, gleder meg enda mer nå etter å ha lest dine blogginnlegg om Berlin!! Trabant safari ser jo utrolig morsomt ut!! :) God helg!! Randi.

    1. Varsågod :) Hoppas verkligen att du tar chansen att köra Trabant!! Hur kul som helst!

  2. Pingback: Det nya året |

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *