Får jag ta på konstverken?

140921 4
Lillasyster diskuterar med konstnär Torbjörn Berg om hur olika verk är skapade. Foto: Bodil, Galleri S.

140921-eg-13_l
Internationella matmarknaden med tryfflar som ögongodis.

140921-2_l

140921 3

Det blev en fin och kulturell lördag i höstsommaren. Det var riktigt härligt även om jag är liiite avundsjuk på mannen som var på Malta.

Direkt när affärerna öppnade på lördagen stack jag iväg själv en sväng för att shoppa lite försiktigt. Att handla kläder hör inte till det vanligaste för mig. Men när jag börjar använda samma kläder inte bara någon gång ibland, utan faktiskt samma vecka, då var det nog dags ;) Det blev bara några plagg införskaffade, så jag får ta  fler turer vid tillfälle.

Jag gillade att det var något slags jippo i centrum. Storgatan var dekorerade med segel i många färger, det erbjöds gratis ansiktsmålning, ponnyridning och artister. Sol och mycket folk bidrag till en festlig stämning. Barnen fick följa med och Lillasyster ägnade en stor stund åt hästarna och uppskattade det verkligen. Vi besökte också den internationella marknaden som var i stan större delen av veckan.  Storebror fick äta spansk paella eftersom han läser spanska. Mellanbror som studerar tyska fick följaktligen tysk bratwurst. Lillasyster köpte franskt, så det går ju att gissa vilket språk hon kommer att läsa… Något godis köpte vi däremot inte trots att de engelska tryfflarna är fina att titta på. En annan sak som jag konstaterade var att i princip alla marknadsstånd var desamma i år som i fjol, och de var placerade nästan identiskt. Hoppas de kommer tillbaks även nästa år men att det bjuds på någon överraskning då.

Efter lunch cyklade Storebror till ishallen för både teori-, fys- och ispass. Jag och de två yngre såg musikföreställningen Den vackraste visan om livet självt. Det var underhållande med bra musik, men tyvärr lite för tillgjord humor för att passa mig. Peter Danielssons utstrålning gjorde dock showen väl värd att se ;) Mellanbror har en förmåga att känna folk överallt, så även här. Så klart hade han haft Peter som vikarie på gitarrlektioner vid ett par tillfällen och blev igenkänd.

För ovanlighetens skull fick Lillasyster följa med på vernissage denna dag. Vanligtvis är det jag och Mellanbror som är premiärlejon. Galleri S bjöd på en extra barnvänlig utställning; Allt om universum. Jag skyndade mig att försöka hindra Lillasyster att ta på konstverken när konstnären själv kom och istället uppmuntrade henne att känna och upptäcka! Barnen gick omkring och tittade, undersökte och ställde en hel hög frågor kring hur allt var tillverkat. Skaparen Torbjörn Berg svarade detaljerat och såg faktiskt ut att uppskatta det hela. Jag tycker att det var en väldigt komplett utställning med både skicklighet, humor och mångsidighet; variation men samtidigt en röd tråd. Barnen uppskattade det hela så mycket att vi ska ta med oss även Storebror och gå tillbaks en annan dag.

Jag läste i ÖP om hur Torbjörn Berg valt exempelvis skulptur som uttrycksform för att inte jämföras med sin pappa som illustrerade Emil i Lönneberga. I och med att Torbjörn Berg hade så kluriga installationer kan jag istället inte låta bli att jämföra honom med själva Emil. När jag läser om utställningen i ÖP får jag veta att det är precis det han är – Torbjörn stod faktiskt modell för Emil :)

Och sen kom söndag – och hösten! Helt plötsligt slog vädret om till regn och kyla. Faktiskt lite mysigt :)

Den vackraste visan om livet självt… med Schäfern, Sprätten och Flugan, Friteatern.
Torbjörn Berg, Allt om universum, 20 september – 8 oktober 2014, Galleri S

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *