Barockt

140906-2_l
Mobilbild av utställningsblad. Bilden är Iris, Pierre Gonnord 2011.

Bortskämd som man är tog det emot lite att betala 80:- för att gå på utställning i Kulturhuset. Men så fort jag kom in i huset påmindes jag om vilken fantastisk oas och lyckad mötesplats Kulturhuset är och sponsrar gärna verksamheten. Dessutom hade jag läst en del bra recensioner om själva utställningen – Barockt.

Efter besöket kan jag bara instämma med att det är en bra utställning. Det som är speciellt är blandningen mellan barocka originalverk och nya alster samtidigt som hela utställningen håller ihop. Mitt favoritverk blev ett stort fotografi över en halvt raserad kyrka i USA; Kingdom of heaven, Annika von Hausswolff 2011. Sen gillar jag att Nationalmuseums samlingar används även under ombyggnaden. Det är onekligen speciellt att exempelvis se Rembrandt. Det blir spännande att se besöka Nationalmuseum när det är redo igen. För övrigt ser jag också fram emot när närbelägna Nobel Center kommer att vara på plats!

Som vanligt tycker jag att det är intressant att se hur själva utställningen är uppbyggd. Det är häftigt hur ett tomt rum kan förvandlas för olika syften.  Såna där ”svarta rum” för exempelvis videoinstallationer tycker jag exempelvis är coola :) Isaac Juliens video The leopard är en film som väcker känslor – obehagliga sådana om kontrasten i att drunkna som flykting alldeles nära en badstrand med turister. Det udda och döden som tema hör så klart hemma i en utställning med barockt tema.

Till utställningen hör en audioguide i form av en app där det även finns en variant för barn. Jag tyckte att programmet var bra och lyssnade efteråt för att repetera och lära mig mer.

Det som också var givande i Kulturhuset var några unga, barfota spontandansare som dansade street och break i ett stort tomt rum på det fina trägolvet. De dansade för att de ville, helt utan tanke på publik. Mer sådant!

Barockt, Kulturhuset 5 april – 19 oktober 2014. Samarrangemang med Nationalmuseum och Stadsteatern

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *